Posted on

Kako najbolje ekološko očistiti okna?

Umazano oknoKako očistimo okna? . . . je vprašanje, ki se poraja vsaki gospodinji ob prvem spomladanskem soncu, ki posije skozi stekla. Prihod pomladi pa naznanja tudi prihod Velike noči in v Sloveniji že gensko čutimo potrebo po čiščenju hiše in nobena hiša ni popolno čista, brez brezhibno čistih oken.

okno po čiščenjuMnogim ljudem se ob misli na čiščenje oken, kar stemni pred očmi. Kako se jim tudi ne bi . . . ko pomislijo na to opravilo, vidijo kako bodo za čiščenje sedmih  oken v svojem stanovanju ali hiši porabili cel dan in še bodo na koncu ostale neke pikice in lise . . . tako človek po napornem dnevu niti ni zadovoljen s svojim delom.

Če se tudi vi, ob čiščenju oken tako počutite, potem vas vabim, da skupaj odkrijemo zelo učinkovit način, ki bo vaš čas čiščenja najmanj razpolovil, rezultat vašega dela pa bodo brezhibno čista okna, ki bodo izglodala kot, da jih je očistil profesionalec.

Kako torej najbolje očistimo okna?Kako očistimo okna

Prosim vas, da pozabite na časopisni papir in podobne zadeve. Vse kar resnično potrebujete za izjemno čiščenje oken je dober brisalec. Zagotovo je tisoč in en način kako očistimo okna, vendar v kolikšnem času? Kako učinkovito? Kako temeljito?

Za najboljše čiščenje oken potrebujete, opremo in krpice za čiščenje oken, primerna čistila ter dobre postopek. Vse potrebne elemente kako boste tudi vi z lahkoto očistili vaša okna najdete v nadaljevanju članka

Pripomočki za čiščenje okenbrisalec strgalo in maček z ačiščenje oken
 • brisalec za okna
 • strgalo za okna
 • vedro
 • “mačka” za čiščenje oken
 • teleskopsko držalo (samo če imate težje dostopna okna)
 • lestev (samo če imate težje dostopna okna)
Krpice za čiščenje oken
krpice za čiščenje oken
 • 1 x  zelo groba mikro-krpica (na sliki modre barve)
 • 1 x srednje groba mikro-krpica (na sliki rumene barve)
 • 1 x fina mikro-kripica (na sliki temno modre barve)

Zelo grobo mikrokrpico uporabimo za prvo čiščenje oken in okenskih okvirjev, da lahko nežno odstranimo tudi kakšne trdovratnejše madeže.

Srednje grobo mikro-krpico uporabimo za brisanje brisalca po čiščenju ter za suho brisanje okenskih okvirjev.

Fino mikro-krpico uporabimo za brisanje robov okna, kjer se stikata okenski okvir in steklena površina, da odstranimo sledove brisalca, ko se posušijo.

Čistila za čiščenje okenčistila za čiščenje oken

Izbira pravilnega čistila za čiščenje oken je ključnega pomena. Na oknih najdemo veliko vrst nečistoče, saj so izpostavljena zunanjim vplivom.Zelo veliko je mastnih spojin od zimske kurjave in prometa, ki nase vežejo prah. Na steklih, po katerih teče voda, je prisoten tudi vodni kamen.

Če so stekla redno čiščena, potem potrebujete le neko blago čistilo za stekla, ki hitro hlapi. Tako zmanjšamo možnost za nastanek lis.

Steklo prenese vse vrste čistil. Pozorni bodite le pri odstranjevanju lepila iz stekla z topilom pri PVC oknih, saj topilo poškoduje tudi PVC okvir. Vsekakor je bolje, da za take zadeve uporabite strgalo za čiščenje oken.

 • Razmaščevalci (močne baze), so obarvani rumeno
 • Čistila za vodni kamen(močne kisline) so obarvane rdeče
 • Čistila za stekla (nevtralni PH) pa so obarvana zeleno, modro ali so prozorna
Ekološka sredstva za čiščenje oken namesto čistil

Danes lahko dokaj enostavno pridobimo ekološka čistila, ki pa so še vedno kemične spojine. Če želimo, lahko okna očistimo na popolnoma naraven način.

Soda bi-karbona namesto razmaščevalcaČe so stekla redno čiščena, potem potrebujete le neko blago čistilo za stekla, ki hitro hlapi. Tako zmanjšamo možnost za nastanek lis.

Soda bi-karbona ima zelo bazičen PH in zato razgradi lepljivi del maščobe in ga zato zlahka odstrani. Sredstvo za čiščenje si pripravimo tako, da 2 veliki žlici sode raztopimo v  pol litra vode in uporabimo v razpršilki.

Vinski kis z limoninim sokom namesto čistila za vodni kamen

Vinski kis in limona imata zelo kisel PH in je zato primeren za topljenje apnenca in apnenčastih struktur, kar je dejansko vodni kamen. Sredstvo za čiščenje si pripravimo tako, da zmešamo sok ene limona, 1 dcl vinskega kisa in ostalo vode, da dobimo pol litra raztopine, ki jo uporabimo v razpršilki.

5% alkohola in vode namesto čistila za steklo

Če imamo manj umazana okna, si lahko v razpršilko naredimo 5% mešanico alkohola in vode. Alkohol bo hitro izhlapel po brisanju z brisalcem in na steklu ne bo lis.

Postopek čiščenja oken

Postopek čiščenja oken je zelo enostaven in hitro ga boste obvladali in imeli boste hitre rezultate na katere boste lahko ponosni.

POMEMBNO: Najboljše rezultate čiščenja boste dobili če boste stekla čistili, ko v njih ne sije sonce in niso segreta.
Prav tako je čiščenje zelo oteženo pri temperaturah pod lediščem.

 1. Če ima okno rulete ali žaluzije, najprej očistimo njih.
 2. Nato očistimo celoten okenski okvir z mokro “modro” mikro-krpo na katero smo nanesli ustrezno čistilo.
 3. Nato krpo splaknemo, ožamemo in iz okvirja obrišemo odvečno tekočino.
 4. Krpo ponovno zmočimo, nanesemo ustrezno čistilo in s krožnimi gibi dodobra čiščenje okna z brisalcem za oknazdrgnemo stekleno površino. Krpo splaknemo in še enkrat dobro pobrišemo steklo, tako da je še precej mokro.
 5. Z brisalcem za čiščenje oken, ki je rahlo nagnjen proti desni delamo enakomerne potege iz leve proti desni. Začnemo na vrhu okna in nadaljujemo vse do dna stekla tako, da z zgornji rob brisalca vlečemo 5% širine prej očiščene površine.
 6. Ko pridemo do dna z “rumeno” mikro-krpico obrišemo robove okna, kjer s steklo stika z okenskim okvirjem.
 7. Ko se vse posuši (vmes že nadaljujemo z čiščenjem drugih  oken) vzamemo fino “temno modro” mikro-krpo in z njo obrišemo robove oken, da odstranimo še ostale morebitne sledove po kotih in robovih stekla.

 

Okno pred čiščenjemokno po čiščenju

V upanju, da boste letošnjo pomlad z lahkoto in z odliko opravili s čiščenjem oken vam želim prijeten vstop v najlepši letni čas.

V primeru pa da vam za vaše čiščenje oken primanjkuje časa, pa si lahko našo ponudbo za čiščenje oken ogledate tukaj.

Čistilni servis Kapljica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja